Translate

2014. december 7., vasárnap

Nyomd meg a gombot, kapsz egy... libacombot káposztás cvekedlivel és ecetes céklasalátával



Nem vagyok nagy barátja a szárnyasoknak. Kivéve a kacsamájat meg a csirkecombot, nem hoznak lázba különösebben. Ha választani lehet, akkor maradok a sertés. marha, bárány vonalon.

Nyáron, amikor otthon voltunk Budapesten, a Maceszhuszárban vacsoráztunk egyik este és mindenképpen olyat akartam választani, amit még nem ettem soha. Így lett libatál. Sült libacombbal, májjal, töltött libanyakkal és káposztás cvekedlivel. Köretnek ecetes cékla. A liba nagyon finom volt, a cvekedlit jól megpirították, a céklától meg szinte "könnyes" lett szemem, mert azóta nem ettem, amióta elköltöztem otthonról. 

Úgyhogy most, hogy otthon jártam a karácsonyi beszerző körúton, hoztam 6 hatalmas libacombot a vásárcsarnokból. Itt ugyanis liba nincs. Csak libazsír meg libamáj, dehogy a libák hova lesznek, rejtély. Gyanús, hogy nem is tenyésztik, hiszen a karácsonyi kötelező libamáj zömében Magyarországról jön, kisebb részben Franciaországból. Következő akadály a káposztás cvekedlinél a kockatészta. Az sincs. Gyúrni nem volt kedvem, úgyhogy jobb híján maltagliati típusú olasz tésztát vettem. 


A cékla volt a legsimább ügy, de ott is keresgélni kellett, mert nálunk zömében előfőzött céklát árusítanak, a torma sem egyszerű, de meglett az is. 

Ezen a hétvégén úgy döntöttem, hogy reprodukálom a Maceszhuszáros vacsorát, legalábbis a libacombot és a köreteket. Szombaton a céklával kezdtem, vasárnap pedig a libacomb következett Fűszeres Eszter receptje alapján és a cvekedli, aminek egyetlen titka van: nagyon le kell pirítani. Jó lett minden, de azért döbbenten figyeltem, amikor a gyerekek a második adag tésztát desszertes tányéron ették, kristálycukorral jól megszórva. Kicsit megborult ugyanis a bors a kezemben, amikor csináltam, de nekik szemük sem rebbent...

Ecetes céklasaláta

Hozzávalók:

5 közepes fej cékla
8 dl víz
2 teáskanál só
7 teáskanál cukor
5 teáskanál 20%-os ecet (nálunk 8 %-os a legerősebb, úgyhogy a duplája kellett, kicsit kevesebb vízzel)
1 kávéskanál köménymag
1 kis darab meghámozott friss torma

A céklákat megmosom, héjastól megfőzöm (hústűvel vagy késsel megszórva, könnyen beleszaladjon), kihűtöm, meghámozom és vékony szeletekre vágom. Mialatt fő a cékla, elkészítem a saláta levet és beleteszem a több darabba vágott tormát. Beleteszem a cékladarabokat és a hűtőben tárolom. Egy hétig biztosan eláll.

Sült libacomb

6 libacomb
2 nagy fej hagyma
6 gerezd fokhagyma
2 dl száraz fehérbor
só, bors, rozmaring

A libacombokat alaposan megtisztítom, besózom, borsozom és egy órát állni hagyom (akár egy napi is állhat). Ezután a bőrös felükkel lefelé tepsibe tepsibe teszem őket. A hagymát megtisztítom, 4-5 darabba vágom, a fokhagyma héját leszedem, üsszelapítom késsel és ezeket bedugdosom a combok közé. Megszórom kevés rozmaringgal (2 friss ágacskát tettem rá), aláöntök 3 dl vizet és szorosan lefedem alufóliával. Beteszem a 180 fokos sütőbe és 1 órát sütöm. Ezután leveszem az alufóliát, megfordítom a combokat, aláöntöm a bort és 45 percig sütöm. (le is lehet önteni a zsírt, de én benne hagytam). Végül 20 percig sütöm 200 fokon. Általában addigra teljesen megpuhul, ha nem, akkor 170 fokon süssük még tovább.

Káposztás cvekedli

egy kis fej fehérkáposzta (80 dkg- 1kg)
0,5 kg kockatészta
4 evőkanál olaj
1 evőkanál barnacukor
só, bors

A káposzta külső leveleit leszedjük, kivágjuk a torzsáját. Lereszeljük (a legegyszerűbb késes aprítóval). Alaposan besózzuk és egy fél órát állni hagyjuk. Kinyomkodjuk a levét.Ezután a forró olajon karamellizáljuk a cukrot, beletesszük az alaposan kicsavart káposztát. Megborsozzuk. Barnára pirítjuk, gyakran megkeverve. Közben forró sós vízben kifőzzük a kockatésztát. Összekeverjük a káposztával, és még legalább 5 percig pirítjuk.

Related Posts with Thumbnails

Copyright

Az oldalon megjelenő fotók és írások a szerző tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, a forrás megjelölésével lehet felhasználni.