Translate

2015. április 22., szerda

Spenót a négyzeten. avagy spenótos-fetás tekercs és lepény réteslapból



A spenót az egyik kedvenc zöldségem. Szeretem a főzeléket sült krumplival és tükörtojással, a spenótos-ricottás conchiglionit,  spenótos-mascarponés tagliatellét, a spenótos-sonkás lasagnát.Tettem már csicseriborsós spanyol levesbe is és a spenótos török lepény, a lemis is nagyon bejött.  Fetával még nem próbáltam, de egy görög szakácskönyvben találtam spenótos-fetás tekercseket, Jamie Oliver 30 perces szakácskönyvében pedig egy lepényt. Úgyhogy most két recept következik, nagyjából egy kaptafára.

Hozzávalók:

40 dkg spenót
5 tojás
30 deka fetasajt
6 réteslap a tekercsekhez vagy 3 réteslap a lepényhez
olívaolaj a réteslapok megkenéséhez
diónyi vaj
5 dkg reszelt gouda vagy parmezán (akármilyen reszelt sajt jó)
bors
szerecsendió

A körethez:

1 nagy kígyóuborka
2 evőkanál balzsamecet
3 karikára vágott újhagyma
néhány mentalevél

200 fokra előmelegítjük a sütőt. A spenótot a vajon és kevés olívaolajon megpároljuk. (érdemes részletekben adagolni a spenótot a párolás során). Megborsozzuk.
A tojásokat felverjük és hozzáadjuk az összemorzsolt fetát és a reszelt sajtot. Reszelhetünk bele kevés szerecsendiót. Végül belekeverjük a spenótot.

Ha tekercseket készítünk:

Egy nedves konyharuhán 3 réteslapot egymásra fektetünk, közben megkenjük őket olívaolajjal, hogy jobban tapadjanak,  9 részre vágjuk (vagy négy részre, ha kicsi a réteslap) A tészta közepére halmozunk egy nagykanál tölteléket és feltekerjük.  A másik 3 réteslappal hasonlóan járunk el.
Sütőpapírral kibélelt  vagy egyszerűen kiolajozott tepsiben sütjük meg. Nagyon hamar elkészül, 5-10 perc alatt.



Ha lepényt:

Egy 26 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral vagy beolajozzuk. Kibéleljük egy réteslappal úgy, hogy a szélei túllógjanak a tortaformán. bekenjük olajjal, majd belefektetjük a következő lapot, úgy hogy 90 fokkal elfordítjuk az első laphoz képest. Ezután megint olajozunk és beletesszük a harmadik lapot. 90 fokkal elfordítva.  Beleöntjük a tölteléket és befedjük a réteslapok kiálló széleivel. Megkenjük kevés olajjal és kb. 15 perc alatt megsütjük. Hidegen is finom.




A saláta elkészítése:

Az uborkát 1cm széles karikákra vágjuk, majd mindegyiket negyedeljük. Elkeverjük a balzsamecettel és rászórjuk a csíkokra vágott mentát.



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

Copyright

Az oldalon megjelenő fotók és írások a szerző tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, a forrás megjelölésével lehet felhasználni.