Translate

2015. január 15., csütörtök

Szicíliai gasztronapló 3. - Syracusa, Noto


Nagy nehezen sikerült végre befejeznem a Szicíliáról szóló harmadik posztot, úgyhogy az újévet az óév legkellemesebb élményével kezdem,

Syracusa volt a szicíliai kirándulásunk fénypontja. Az óvárosba nem szabad autóval behajtani, úgyhogy az autót a Parcheggio Talete-ben (Piazza Cesari 3.) hagytuk. Mi szombaton voltunk ott és a parkolóautomata éppen nem működött, de az első órában 50 cent, utána óránként 1 euro a tarifa. Innen 1 perc (pont szemben van) az ortygia-i piac és kb 10 perc járásra a Dóm.

A piacot semmiképpen se hagyják ki a gasztrománok, pláne, ha főzni is tudnak a szálláson. Lehet gyönyörű rákot venni.


Tengeri sünt. Erre nem vitt rá a lélek.



A piac fő attrakciója egyértelműen a Caseficio Borderi stand, ahol sikerült egy félórára letáboroznunk.  Eredetileg csak sült ricottát és füstölt mozzarellát akartam venni, de kiderült, hogy árulnak szendvicset is,méghozzá nem is akármilyet. A tulajdonos személyesen készíti és személyre szólóan. Először is kettévág egy jó nagy ciabattát, meglocsolja olívaolajjal, Utána bazsalikomlevelek, szárított,napon érlelt paradicsom következik. Reszel rá egy adag parmezánt, dob rá egy pár olajbogyót, szétnyomott fokhagymát. Aztán jönnek a sajtok: füstölt mozarella, citromsárga szicíliai sajt meg ami még a kezébe akad. Közben megint egy kis olaj, bazsalikom, paradicsom. Reszelt parmezán.Aztán szeletel bele hajszálvékony pármai sonkát, mortadellát, kolbászt, mikor milyen kedve van. A kész szendvics hatalmas és egész nap nem voltunk éhesek, miután megettük (4 euro-ba kerül)




Ezek a sajtok:



Ez a füstölt mozzarella





Ha hoznánk kóstolót, szóljunk nyugodtan, nekünk maguktól felajánlották, hogy mindent ákumoznak,amit csak kérünk. Így tudtam hozni például sült ricottát a gyerekeknek. Ahhoz képest, hogy mindez milyen minőséget képvisel, nem drága és és minden nagyon finom.

A piac után a Dóm felé vettük az irányt. Maga a Piazza Duomo is gyönyörű, úgyhogy le akartunk ülni egy kávéra a Dómmal szemben levő kávézóba. Kávé azonban nem volt, de értékelhető választ nem tudtak adni, hogy miért nem. Csak.






A Dóm közelében van a Santa Lucia templom, ide is feltétlenül érdemes benézni. Mostanában gyakran nézegetem ezt az oldalt, ahol festősablonokat lehet kapni. Van egy cementlapminta-kollekciójuk, amit sok DIY-blogger próbált már ki bútorokon, falon, párnahuzaton. Ilyen szempontból a templom padlója kifejezetten inspiráló:




Ezt meg a Dóm mögött egy kis utcában találtam. Nem régiség üzlet, vendéglő. A nagymama csipketerítőivel.




Syracusa után Noto-ba mentünk, egy nagyon szép kis barokk városba.


Állítólag itt árulják Szicília legjobb fagyiját . A hely éppen zárva volt, úgyhogy fagyit nem, de egy kellemetlen tapasztalatot szereztünk. Szicíliában tankolni nagyon nehéz. A kártyát csak a nagyobb, autópálya melletti benzinkutak fogadnak el, a kisebbek kizárólag a helyi, olasz bankkártyákat. Mi készpénzzel próbálkoztunk, amit benyelt a gép, benzint viszont nem adott egy cseppet sem. Fél órába telt, amíg a természetesen csak olaszul beszélő helyiek előkerítették a benzinkút tulajdonosát, Mentségére szóljon, hogy nem kötözködött, hanem azonnal megtankolta az autót az általunk bemondott összeg arányában.

Ezután még volt időnk egy kis fürdésre a tengerparton a Lido Sayonara-n,  Ez egy szép, fehér homokos strand és dacára a szeptemberi időpontnak a tenger kifejezetten meleg volt.



Másnap Milánóban szálltunk át a brüsszeli gépre, de volt 4 óránk, amit a tranzitban kellett volna eltölteni. A milánói villámlátogatást nem mertük megkockáztatni, viszont van egy park a reptér mellett, amit szívből ajánlok, ha nem akarunk a repülőtéren üldögélni. Sokan futnak, van játszótér, kondigépek, kávézó. Ha gyalogosan indulunk el a város felé vezető úton, a Milano tábla közelében megtaláljuk. (kb. 10 perc a reptértől)

Mindent összevetve, Szicília volt az egyik legjobb hely életemben, ahol jártam, bármikor visszamennék akár erre a részére vagy Palermo környékére. Szívből ajánlom mindenkinek.


Related Posts with Thumbnails

Copyright

Az oldalon megjelenő fotók és írások a szerző tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, a forrás megjelölésével lehet felhasználni.